Sanatatea si invatamantul, cauze pierdute in Romania?

Politica ramane un lucru interesant, dar in acelasi timp dezgustator la noi in tara. Un subiect de scandal si un subiect de consum, perceptia oamenilor asupra a tot ce inseamna guvernamant, politica si politician devine din ce in ce mai negativa. Alesul si puterea nu mai sunt factorii pe care i-am dorit ci factorii cu care ne-am ales. Nu alegi cel mai bun lucru pentru tine, ci alegi raul mai mic, pentru ca suntem in Romania post decembrista! Au trecut 25 de ani din acel moment fatidic, toti am crezut atunci ca lumea noastra se va schimba, si s-a schimbat, dar nu cum am sperat noi.

O democratie nu se construieste peste noapte, se poate face peste noapte, dar doar cu numele. Si cam asta avem noi aici, o democratie cu numele, politici publice dezastruoase, scoli fara banci cu profesori platiti cu nimic, spitale fara echipamente, fara ecg-uri, fara ecografe, cu medici la care trebuie sa le atingi buzunarul ca sa te vada. Aceste doua puncte, sanatatea si invatamantul sunt cele mai importante servicii pe care statul ar trebui sa le indeplineasca la un nivel cat de mare posibil.

Ce este un spital fara echipamente medicale, fara aparatura, cum pot medicii sa diagnosticheze, sa trateze si sa vindece? Cate vieti se pierd din cauza aceasta? Nu putem spune ca nu exista surse de echipamente medicale performante; am gasit usor o firma care comercializeaza ecografe de pilda, si piata este destul de mare in acest domeniu, trebuie doar initiativa si fonduri, bani care sa mearga in spitale, nu in buzunarele comisiilor si intermediarilor.

Nici invatamantul nu sta mai bine, cate scoli nu am vazut lipsite de chiar si cele mai elementare lucruri, fara caldura in mijlocul iernii, cu banci si scaune rupte. Si asta ar trebui sa fie noua generatie, viitorul tarii noastre, de aici ne alegem viitori conducatori, aici sunt viitorii oameni care ar trebui sa duca tara mai departe. Si asta e doar o parte a monezii, subiectul salariilor profesorilor este unul dezbatut la nivel global, Romania nu face exceptie, poate doar daca luam in considerare raportul dintre nivelul de trai si salariul unui profesor, precum si modul in care acesta poate promova, unde stam si mai prost. Nimeni nu se face profesor pentru bani, trebuie sa ai o placere si o inclinatie in acest domeniu, insa chiar si asa unde va fi dedicatia celui mai pasionat profesor cand e platit cu nimic?

 

 

Progresul unei tari incepe cu politica sa, adica cu modul in care este condusa si calitatea oamenilor care o carmuiesc. Din pacate noi ducem lipsa, o lipsa acuta de oameni de calitate in guvernament, sunt sigur ca exista si ei undeva, dar nu acolo unde trebuie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.