Cum se va termina razboiul din Ucraina

0
25698

Invazia Ucrainei nu decurge așa cum a fost planificat până acum, potrivit strategilor militari, Rusia se confruntă cu o rezistență mai dură decât se aștepta și cu sancțiuni occidentale dure.

Asta ridică întrebarea, ce urmează?

Deși previziunile sunt aproape imposibile, strategii militari se concentrează pe mai mulți factori pentru a oferi indicii, inclusiv performanța armatelor pe teren și impactul sancțiunilor.

Un lucru care devine clar este că performanța armatei ruse de până acum îi oferă lui Putin o verificare a realității și, potențial, amestecă gama de rezultate. „În fiecare zi, ucrainenii nu pierd, ci câștigă politic”, a spus Michael Clarke, fost director al Royal United Services Institute. „Și costul politic pentru el crește zilnic.”

Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College, Londra, nu crede că rușii vor reuși să instaleze un guvern marionetă în Ucraina. „Nu pot ocupa întreaga țară”, a spus el. „Un guvern marionetă de la Kiev, care nu este susținut de arme rusești, nu ar avea nicio legitimitate și nu ar supraviețui.”

Acest lucru va îngreuna probabil declararea victoriei în mod convingător. James Sherr, coleg senior al Institutului Estonian de Politică Externă, a prezis că Putin nu va face pasul rațional de a căuta o rampă de ieșire, ci va „dubla”.

Iată cinci variabile despre care analiștii militari spun că ar putea determina cursul războiului:

Forțele invadatoare

Analiștii militari occidentali și-au exprimat uimirea față de cât de prost s-au comportat forțele Rusiei în primele zile ale invaziei. Ei se așteptau ca o armată care fusese modernizată în mai bine de un deceniu să înăbușe destul de ușor prima fază a rezistenței ucrainene.

Dar Rusia nu a întreprins o operațiune militară care să combine diferite ramuri ale armatei de când sovieticii au invadat Afganistanul în 1979 și asta nu a fost la fel de complex.

„Am fost cu toții uimiți că această nouă armată rusă arată ca vechea Armată Roșie – nu foarte bine antrenată, nu foarte bine comandată, cu o logistică destul de slabă – ceea ce implică fie un mare eșec de planificare, fie… o mare subestimare a inamicului”, a spus Clarke, fostul director al Royal United Services Institute.

Forțele aeriene, maritime și nucleare ale Rusiei au fost parțial sau complet modernizate, a spus el, dar armata pare că nu a depășit slăbiciunile din trecut.

„Rușii vor învăța”, a spus Richard Shirreff, fost comandant militar adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. „Vor învăța pe calea grea, fiind uciși, că vor trebui să-și coordoneze atacul cu toate armele într-un mod mult mai profesionist decât au făcut-o până acum”, a spus el.

Scenariul cel mai probabil, potrivit unor analiști militari, este ca rușii să folosească mult mai multă putere de foc pentru a ajunge cat mai departe în Ucraina, asediând orașe sau folosind arme grele împotriva lor.

„O să-l facă pe Putin să atace, să devină cu adevărat vicios, să folosească focul nediscriminatoriu și artileria de masă în zonele urbane și să aplatizeze orașele ucrainene, iar consecința va fi un cost teribil în victime umane”, a prezis generalul Shirreff.

Forțele de apărare

Până acum, forțele ucrainene au profitat la maximum de activele lor militare în fața unui adversar mai mare și mai avansat.

Progresul lent al Rusiei este „în primul rând o dovadă a curajului și tenacității armatei ucrainene și a voluntarilor care luptă incredibil de bine”, a spus generalul Shirreff. Moralul este un factor uriaș în război, a spus el, iar ucrainenii cred că au forța morală.

Hotărârea declarată a președintelui Volodimir Zelenski de a rămâne în funcție a contribuit la susținerea campaniei ucrainene. Aparițiile sale pe rețelele de socializare – împreună cu înregistrările video cu rezistența ucraineanilor obișnuiți – au ajutat Kievul să atragă simpatie acasă și în Occident. Cu toate acestea, Rusia a început deja să atace turnurile de televiziune pentru a opri răspândirea unor astfel de informații.

Cu cât armata oficială a Ucrainei poate rezista mai mult, cu atât sporește problemele lui Putin, au spus analiștii militari.

Majoritatea analiștilor cred că armata ucraineană se va sparge mai devreme sau mai târziu. Se luptă cu tot ce are tot timpul, fără răgaz. Rusia poate continua să-și consolideze linia frontului cu trupe noi.

Întrebarea este: Ce se va intampla? Presupunerea comună este că Moscova va căuta să instaleze un guvern ascultător la Kiev, lăsându-l să conducă vestul țării, anexând în același timp o mare parte a țării la est de râul Nipro.

O posibilitate este ca armata oficială a Ucrainei să se topească și să înceapă o insurecție. Analiștii au spus că se așteptau ca națiunile occidentale să susțină o astfel de insurgență, deoarece SUA a susținut rezistența la ocupația sovietică a Afganistanului în anii 1980.

Dacă se materializează o insurgență puternică, Rusia ar putea avea nevoie să dedice mult mai multe trupe pentru a o lupta. Experții estimează câte trupe ar fi necesare pentru a controla și ocupa o Ucraina rebelă, un număr de peste 500.000. „Putin nu are asta și va epuiza oamenii, iar aceasta se va transforma într-o reducție sovietică-Afganistan”, a spus generalul Shirreff.

Răspunsul occidental

Guvernele occidentale au exclus implicarea militară directă în Ucraina, inclusiv posibilitatea unei zone interzise aeriene care le-ar aduce în conflict direct cu forțele aeriene ruse. Ei au optat în schimb pentru transporturi de arme pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere și au sporit numărul de trupe în țările cele mai de est ale NATO.

Există posibilitatea, susțin analiștii, ca Rusia să încerce să închidă granița ucraineană-polonă pentru a opri fluxul de arme occidentale – un pas care ar crește riscul escaladării conflictului pentru a implica țări NATO, dintre care Polonia este una.

Cea mai mare armă desfășurată de națiunile occidentale a fost o serie de sancțiuni economice care vizează economia Rusiei și elementele conducerii acesteia. Sancțiunile au vizat banca centrală a Rusiei, băncile comerciale și liderii politici și de afaceri. Rușii au așteptat la cozi lungi în fata băncilor pentru a retrage banii, iar inflația este pe cale să crească. Mulți ruși vor simți dificultăți economice.

Acele sancțiuni pot fi crescute sau reduse în funcție de acțiunile Rusiei. Ele nu sunt fără costuri pentru Occident. Este posibil ca acestea să intensifice o problemă existentă a inflației și, dacă Rusia va riposta prin întreruperea furnizării de energie, ar putea duce la raționalizarea a energiei electrice în Europa.

Domnul Sherr de la Institutul Estonian de Politică Externă nu se așteaptă ca aceste măsuri să-i schimbe părerea lui Putin. „Putin și oamenii din jurul lui, cel puțin oamenii politici și de securitate, nu s-au plecat niciodată în fața logicii sancțiunilor”, a spus el.

Pentru moment, pare să existe un sprijin popular puternic în Occident pentru Ucraina, al cărei popor este văzut ca victimele unui război nejustificat și neprovocat. Acest lucru ar putea întări mâinile guvernelor în susținerea măsurilor. În timp, însă, o astfel de unitate s-ar putea eroda în fața dificultăților economice.

Orice pace ambiguă impusă Ucrainei de către Moscova ar putea lăsa Occidentul să dezbată riicarea sancțiunilor. Unele ar putea fi ridicate rapid, dar altele, cum ar fi cele împotriva conducerii ruse, ar putea fi mai complicate în cazul unor potențiale procese pentru crime de război.

Analiştii au spus că o ţară care ar putea avea mai multă influenţă asupra Rusiei este China, ai cărei lideri sunt probabil îngrijoraţi de perspectiva escaladării militare.

Reacția internă a Rusiei

Aceasta este o mare necunoscută. Nu numai că este greu pentru occidentali să citească opinia rusă, dar este greu de știut ce efect are aceasta asupra luării deciziilor la Moscova, în special asupra unui președinte care este văzut cum devine mai izolat și mai îndepărtat de popor.

Majoritatea rușilor își obțin informațiile din emisiunile de televiziune cenzurate, așa că mulți vor crede că dificultățile economice pe care le înfruntă nu sunt vina guvernului lor, ci a Occidentului.

Autoritățile ruse au reprimat demonstrațiile împotriva războiului. Există deja câteva semne de neliniște în rândul elitelor ruse ale căror stiluri de viață de lux de care s-au bucurat în Occident sunt acum amenințate. Dacă domnului Putin îi pasă este o altă chestiune.

„Nu am nicio îndoială că acest lucru este tulburător, chiar înfricoșător, pentru unii oameni importanți din Rusia”, a spus domnul Sherr.

Dificultățile economice care au apărut deja subminează un pilon al președinției Putin – că a adus stabilitate într-o țară care era haotică în anii 1990 sub predecesorul său Boris Elțin.

În plus, orice campanie lungă împotriva unei insurgențe în Ucraina ar costa viețile multor soldați ruși.

„Putin nu are timp nedeterminat să rezolve asta”, spune Freedman de la King’s College. „Dificultățile economice abia acum încep să se simtă. Nu poate lăsa asta să dureze săptămâni și luni. Deci timpul este o problemă reală pentru el.”

Negocieri de pace

Rusia și Ucraina au început negocierile de pace. Mulți strategii sunt pesimiști că vor duce la o rezoluție rapidă.

Orice acord de pace cu Zelensky ar putea implica o pierdere pentru Putin, deoarece a catalogat în mod fals administrația ucraineană drept un grup de neo-naziști. Un acord cu orice guvern pe care rușii îl instalează nu ar avea nicio legitimitate în interiorul sau în afara Ucrainei.

Variabilele în discuții sunti: neutralitatea ucraineană și teritoriul ucrainean.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 și probabil că va căuta acceptarea ucrainenei. De asemenea, ar putea încerca să absoarbă mai mult teritoriu la est de râul Nipro.
Este posibil ca Rusia să încerce „să spargă Ucraina în părți și să lase Ucraina de Vest în pace”, a spus Angela Stent, specialist în afacerile cu Rusia la Universitatea Georgetown. Dar pentru că asta ar lăsa un guvern cu înclinație vestică la Kiev pe care Putin l-a descris anterior ca fiind ilegitim, ea a spus: „Mi-e greu să-mi imaginez asta”.

Mai probabil, au spus analiștii, este ca Rusia, cel puțin, să caute o constituție a Ucrainei care să acorde o independență semnificativă estului țării și un drept de veto efectiv asupra acțiunii guvernului ucrainean.

Ucrainenii ar putea fi de acord cu alte alegeri, dar riscul pentru Rusia este că, chiar și în est, nu i-ar plăcea rezultatul.

Clarke a spus că un model de neutralitate ucraineană care ar putea atrage Rusia este cel al Austriei în 1955. Sovieticii s-au retras din Austria în schimbul unei garanții constituționale a neutralității care există astăzi.

În loc să-i convingă pe ucraineni că neutralitatea este o opțiune atractivă, invazia este probabil să întărească opinia în direcția opusă.

„Nu cred că, după toate acestea, Ucraina ar accepta să fie neputincioasă”, a spus Freedman. „Pot să facă niște asigurări cu privire la forțele și rachetele străine [dar], dacă aș fi ucrainean, nu cred că acest lucru m-ar descuraja să vreau să mă alătur NATO”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.